Ana içeriğe atla

Klavye harfleri

Sanal klavye:

Almanca klavye

Arapça klavye

İngilizce klavye

Fransızca klavye

Korece klavye

Kürtçe klavye

Rusça klavye

Yunanca klavye

Çince klavye

Japonca klavye

İspanyolca klavye

 

Sanal klavyeler ekranda gösterilen ve örneğin bir fare aracılığı ile kullanılan klavyelerdir. Böylece metin yazmak için donanım olarak bir klavyeye ihtiyaç yoktur. Sanal klavyenin güncel bir versiyonu tüm mobil kullanım araçlarında, akıllı telefonlarda veya tablet PC’lerde kullanılmaktadır. Bu cihazlarda gerektiğinde dokunmatik ekrandan kullanılan klavye ekranı görüntülenir. Bu durumda da donanım olarak ek bir klavye mevcut değildir. Verilen örneklerde sanal klavye kullanımının nedeni, yer ve donanım tasarrufudur. Ayrıca birçok otomatlarda hırsızlık ve Vandalizm’i önlemek için sanal klavye kullanılır. Teknik özelliklerin yanı sıra sanal klavyeler -çoğu zaman ekran klavyesi olarak da adlandırılmaktadır – bilgisayarda yabancı dil ile yazı yazarken de oldukça gereklidir.

Dünyadaki tüm dillerin kendine has bir ses sitemi olduğu gibi, farklı dillerin yazı sistemleri de birbirilerinden farklıdır. Bazı dillerde, örneğin birçok Avrupa dillerinde ses ve yazı sistemindeki değişiklikler oldukça azdır. Ancak birçok dil tamamen farklı bir yazı sistemi kullanmaktadır. Bunlardan en çok bilinenler, Kiril yazısı, Arapça ve Çincedir.

Çeşitli dillerin ses ve yazı sistemlerinde olduğu gibi, dillerin klavye düzenleri de birbirilerinden farklıdır. Burada da Batı Avrupa diller arasındaki farklılıklar epey azdır. Örneğin Türkçe klavye ile bilgisayarda kolaylıkla İngilizce, Fransızca veya İspanyolca metinler yazılabilir.

Ancak Rusça, Arapça, Çince veya Japonca metinlerin yazımında işler zorlaşıyor. Ancak sanal klavye ile bu dilleri bilgisayarda kolayca yazmak mümkün. Bunun için kullanıcıya istediği dil ekranda gösterilir. Fare aracılığıyla karakterler seçilir ve tıklanır.

Ekran klavyenin kullanımı özellikle bilgisayarda farklı dillerde yazılar yazılıyorsa, uygun olur.