Ana içeriğe atla

Arapça klavye - Arapça harfleri

Sanal klavye:

Arap alfabesi Avrupalılarda büyük hayranlık uyandırmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri de, süslemenin yazını gelişimini büyük ölçüde etkilemesidir. Kökeninin erken orta çağa, yani yaklaşık 1.500 yıl öncesine dayandığı tahmin edilmektedir. Dünyada en çok yaygın alfabelerden de bir tanesidir ayrıca. Bu sadece birçok Arap dilinin ortak alfabesi olarak kullanılmasından kaynaklanmıyor. Arap alfabesi, Kürtçe, Farsça, Urduca veya Hausa dilinin ortak alfabesidir. 

Yazılacak olan dile göre, mevcut yazı karakterlerinin tamamlandığı özel karakterler veya ayırma işaretleri kullanılabilir. Mesela Fars dilinde, Arapçada olmayan bir “g” harfini yazmak için “k” harfine bir çizgi eklenerek yazılır. Arap alfabesinin, Arap dilleri arasında çok önemli bağlayıcı bir görevi var. 

Bu, çeşitli Arap ülkelerinde kısmen çok farklı dillerin konuşulmasından kaynaklanıyor. Hatta farkların boyutu o kadar büyük oluyor ki, farklı ülkelerin insanları birbirilerini zor anlıyorlar. Ancak tüm diller standart yüksek Arapça yazı dilini kullanırlar. Bu demek oluyor ki, farklı ülkelerde farklı diller konuşuluyor, ancak hepsi aynı yazılıyor.  

Arap dilinde bilgisayarda metin yazmak için özel bir klavyeye veya sanal klavyeye ihtiyaç vardır. Sanal klavyenin avantajı ise, ek bir donanıma ihtiyaç duyulmamasıdır. Yazı karakterleri, ekrana yansıtılan sanal klavye ile Arap alfabesiyle yazılır. Harfler fare yardımı ile seçilir. 

Arap dilinin bir özelliği de solda sağa doğru yazılıyor olmasıdır. Harflerin kelime içerisindeki pozisyonlarına göre birbirilerine farklı şekillerde bağlanmaları, dilin öğrenilmesini bir kat daha zorlaştırır. Bir harfin en az dört farklı yazım biçimi vardır.