Ana içeriğe atla

Japonca klavye - Japonca harfleri

Sanal klavye:

Japonca yazı sistemi dünyanın tüm yazı sistemleri arasında en karmaşık olanı olarak kabul edilir. Bunun bir sebebi Japon yazı sisteminde dört farklı yazı sisteminin birlikte kullanılmasıdır. Bu sistemler farklı prensiplere dayanırlar ve farklı amaçlar için kullanılırlar. “Kanji” de (Burada Kanji yazısında) Çince yazı sisteminden alınan bir kelime yazısı söz konusudur veya Logogram da söz konusudur. Bu yazının işaretleriyle kelime kökleri yazılır. Diğer bir yazı olan “Hiragana” esas olarak bu kelime köklerinin eklerini ve öneklerini tamamlamak için kullanılır. Üçüncü bir yazı olan “Katakana” ise yine yabancı kelimelerin yazılışı hariç hemen hemen aynı kullanılır.    

Hiragana ve Katakana heceli dillerdir. Yani, her yazı işareti/harf bir heceyi oluşturur. Katanaka yazı işaretleri burada örneğin daha karmaşık Kanji yazısının tek tek esaslarını gösteriyor. Dördüncü yazı olarak Japonca yazı sisteminde Latince yazı da kullanılmaktadır. Bu öncelikle İngilizce metinler veya ifadeler için  kullanılır.   

Bilgisayarda metin kaydında bugünlerde sıklıkla sadece Hiragana ve Katakana yazıları kullanılmaktadır. Kayıt sanal bir klavye üzerinden bilhassa iyi yapılabiliyor. Bu şekilde ekstra bir klavyeye ihtiyaç yoktur. Japonca sanal bir klavye oldukça kolay çalışmaktadır. Kullanıcıya ekranda Japonca için sanal bir klavye eklenmektedir (monte edilmektedir). Maus üzerinden kullanıcı tek tek yazı işaretlerini/harfleri seçebilir ve kaydedebilir.

“Shift” veya “Esc” kumanda tuşları üzerinden çeşitli yazılar arasında değiştirme yapılabilir. Japonca sanal bir klavye tek tek daha kısa metinleri örneğin Onlayn tercüme için küçük çaplı bir bilgisayar dil programına kaydetmek için bilhassa uygundur.

Bilhassa Japonca bir sanal klavye mobil terminallerde sık kullanılır. Bununla normal kayıt dokunmatik ekran  üzerinden yapılır. Bu şekilde harici veya cihazlara entegre olmuş (bütünleşmiş) klavyelerden de kaçınılabilir. Bu sadece yerden tasarruf sağlamaz bilakis cihazların dilden bağımsız olarak kullanımına da imkan sağlar. Bu kullanım bütünleşmiş klavyelerin kullanımında belirli bir dile sabitleme ile de artık mümkün olmazdı.